Teoretickoprávne východiská vnímania právneho omylu v podmienkach trestnoprávnej náuky Slovenskej republiky - Mihálik, Stanislav
Problematika omylu v trestnom práve, na základe predmetu nezhody. Právny omyl, resp. omyl dotýkajúci sa protiprávnosti, či trestnosti, predstavuje vo všeobecnej teórii prípady, v rámci ktorých sa páchateľ určitým trestnoprávne relevantným spôsobom správa a jeho nevedomosť (či chybná predstava) je v rozsahu omylu viazaná na realitu právnu. Daná skupina omylov naviazaná na oblasť znalosti práva predstavuje v trestnoprávnej teórii Slovenskej republiky oblasť stále pomerne neprebádanú, stále pozitívnoprávne neupravenú, fungujúcu práve na schémach majúcich svoj základ v doktríne.