Pravidlo podnikateľského úsudku v kontexte slovenského práva - Petrek, Filip
Konflikty medzi obchodnou spoločnosťou (jej spoločníkmi) a štatutármi predstavujú prirodzený spoločenský jav, ktorý sa z povahy veci vždy bude v istej miere v bežnom ekonomickom živote vyskytovať. Je úlohou racionálneho zákonodarcu, aby prostredníctvom práva obchodných spoločností nastolil rozumné pravidlá na riešenie týchto konfliktov. Jednou z najznámejších relevantných doktrín je tzv. pravidlo podnikateľského úsudku, etablované najmä v „common law“ právnych systémoch. Pohľad na možnú inšpiráciu slovenského právneho poriadku týmto pravidlom, a to aj v kontexte navrhovanej reformy záväzkového práva (zverejnenej v októbri 2018), ktorá okrem iného obsahuje aj precizáciu pravidiel výkonu funkcie štatutárneho orgánu v rámci Obchodného zákonníka.