Princíp nezávislého vzťahu ako jeden zo spôsobov zabránenia zneužitiu práva v daňovej oblasti - Rakovský, Peter
Skutočnosť, že téma medzinárodného zdaňovania je dnes v odbornej verejnosti jednou z najdiskutovanejších, nemožno poprieť. Na odborných fórach Európskej únie a Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj je vyvíjaná obrovská aktivita v oblasti priamych daní, ktorých účelom je chrániť daňové príjmy štátov a zamedziť presuny ziskov do krajín s nižším daňovým zaťažením. Jednou z týchto oblastí je aj transferové oceňovanie ako imanentná súčasť už nie len medzinárodného práva, ktoré je postavené na princípe nezávislého vzťahu.