Povinnosti obchodných spoločností vyplývajúce zo zákona o účtovníctve po zostavení účtovnej závierky - Adamíková, Monika
Podľa § 17 zákona č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v z. n. p. účtovná jednotka zostavuje účtovnú závierku vždy keď uzavrie účtovné knihy najneskôr do 6 mesiacov od dátumu, ku ktorému sa účtovná závierka zostavuje, ak osobitný predpis neustanovuje inak. Osobitným predpisom je napr. zákon č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p., ktorý v § 49 ods. 11 ustanovuje pre daňovníka na účely podania daňového priznania povinnosť zostaviť účtovnú závierku ku koncu zdaňovacieho obdobia podľa zákona o dani z príjmov a v termíne na podanie daňového priznania ju uložiť podľa zákona o účtovníctve, ak osobitný predpis neustanovuje inak. To znamená, ak je lehota na podanie daňového priznania u daňovníka – účtovnej jednotky skoršia ako je lehota na zostavenie účtovnej závierky podľa § 17 zákona o účtovníctve, je účtovná jednotka povinná zostaviť a aj uložiť účtovnú závierku do registra účtovných závierok v tejto skoršej lehote.