Social Innovations and Region - Dudová, Iveta
Výskum významu inovácií pre miestny aj regionálny rozvoj sa nedávno zameral na problematiku sociálnej inovácie. Výskum sa vo veľkej miere zameriava na úlohu sociálnych subjektov a ich inovatívne prístupy k zmenám v určitom regióne. Osobitne sa skúma vytváranie a efekty sociálnych sietí, nové formy vzťahov v oblasti, vzťahy medzi podnikmi, sociálnymi aktérmi a miestnymi politickými orgánmi, usporiadanie regionálneho riadenia a lokálna identita a jej väzby na hospodársky a sociálny rozvoj. Z tohto hľadiska je sociálna inovácia zameraná na rozvoj konkrétnej oblasti a zlepšenie kvality života, pričom úzko súvisí aj so sociálnymi zmenami. Analýza sociálnych inovácií zameraných na regióny, definícia koncepcie takejto sociálnej inovácie a jej význam a identifikácia možností jej uplatnenia pri riešení otázky regionálneho rozvoja.