Falšovanie, pozmeňovanie a neoprávnená výroba peňazí - Poništ, Viliam
Falšovanie, ako aj pozmeňovanie a neoprávnená výroba peňazí sú skutočnosti nežiaduce pre peňažný obeh a dôveru verejnosti v konkrétnu menu a najmä v obiehajúcu hotovosť. Spoločným znakom je okrem iného aj to, že tieto konania majú trestnoprávne dôsledky. Sú zahrnuté do jedného trestného činu s názvom falšovanie, pozmeňovanie a neoprávnená výroba peňazí a cenných papierov, ktorý je upravený v § 270 zákona č. 300/2005 Z. z. Trestný zákon v znení neskorších predpisov. Základom pre uvedenú ochranu peňazí bol Medzinárodný dohovor o potláčaní peňazokazectva zroku 1929, pričom aj náš právny poriadok je s ním súladný.