Prospects for Gas Infrastructure Development in Countries of South-Eastern Europe - Dukhanin, Alexey
Juhovýchodná Európa sa v posledných rokoch stala hlavnou oblasťou hospodárskej súťaže medzi výrobcami plynu pre európsky trh. V strednodobom horizonte sa juhovýchod môže stať druhým najväčším (po tradičných trasách z Ruskej federácie) alebo hlavným kanálom dodávok zemného plynu na územie EÚ. Región sa aktívne zapája do budovania novej infraštruktúry zásobovania energiou z rôznych zdrojov. Zváženie najdôležitejších projektov, ktoré stoja za zmienku o plyne v regióne a analýza perspektív ich realizácie, ako aj analýza zdrojov juhovýchodného vektora dovozu plynu v EÚ.