Rezervný fond v záverečnom účte obce - Marcin Jakubíková, Hana
Obec má možnosť vytvoriť si peňažný fond. Počet peňažných fondov nie je legislatívou obmedzený okrem jednej povinnosti, a to tvoriť rezervný fond obce a použiť ho za ustanovených podmienok. Ak obecné zastupiteľstvo nerozhodne inak, bude schvaľovať iba tvorbu a použitie peňažných prostriedkov z rezervného fondu obce. Rozhodujúca právomoc o peňažných fondoch vrátane rezervného fondu je sústredená v rukách obecného zastupiteľstva a nie je prenesená na starostu ako štatutára obce. Orgány obce vyhodnotia potrebu vytvorenia peňažného fondu obce a obecné zastupiteľstvo prostredníctvom schváleného uznesenia rozhodne o vytvorení peňažného fondu, určení jeho ekonomického obsahu, účele a zdôvodnení, prečo sa peňažný fond obce vytvára.