Prieskum neprijateľnosti v spotrebiteľských zmluvách zo strany NBS a súdov - Kelemen, Andrej
Od 1. 1. 2015 je Národná banka Slovenska poverená vykonávaním ochrany finančných spotrebiteľov. Jedným z nástrojov ochrany je aj administratívny prieskum spotrebiteľskej neprijateľnosti individuálne nedojednaných zmluvných podmienok v spotrebiteľských zmluvách. V niektorých konaniach, v ktorých Národná banka Slovenska tento nástroj používa, sa dohliadané subjekty pokúšali spochybniť jeho právny základ a často sa opakuje aj argument dohliadaných subjektov, podľa ktorého pri použití výkladu v prospech spotrebiteľa posudzovaná zmluvná podmienka nie je neprijateľná. Právny základ tejto právomoci Národnej banky Slovenska a porovnanie s právomocou súdov.