Hospodárstvo Slovenska pod "ochranou" nemeckej orlice - Šuláková, Agáta, 1995-
Vznikom Slovenského štátu v roku 1939 sa opúšťalo od liberálne riadenej československej ekonomiky a čoraz väčšiu úlohu v hospodárskom živote zohrával štát a vládne zásahy. Krátko po vzniku republiky začali vznikať inštitúcie, ktoré upevňovali štátom riadené hospodárstvo. O hospodársky rozvoj Slovenska malo najväčší záujem práve nacistické Nemecko, ktoré plánovalo využívať surovinové zdroje, poľnohospodárske produkty a priemyselné výrobky v súlade so záujmami Nemecka.