Dekarbonizace průmyslu: nákladná hra s nejistým výsledkem - Zbořil, Josef
Energeticky náročný priemysel čelí v súčasnosti tlakom, ktoré majú vplyv na jeho konkurencieschopnosť na svetových trhoch. Parížska konferencia stanovila cieľ zabezpečiť, aby do konca stroročia teplota nevzrástla o viac ako 2 stupne Celzia. Závisí od členských štátov, aký cieľ v znižovaní emisií si zvolia a mali by ho dodržať. Na pôde EÚ boli prijaté smernice a nariadenia - EU ETS, smernica o OZE, o energetickej účinnosti. Európska komisia bude revidovať Národné klimatické plány aj so sankciami. Zámena palív a energetická účinnosť budú hlavnými nástrojmi znižovania emisií.