Higher Education Institutions Performance in Convergence Regions after the EU Enlargement – Case of Slovakia - Lešková, Alexandra, 1990-
Rozšírenie EÚ v roku 2004 prinieslo pre postkomunistické krajiny určité výzvy, a to predovšetkým v približovaní sa úrovni priemeru EÚ. Regionálna politika EÚ poskytla novým členským krajinám výraznú podporu s cieľom dobehnúť úroveň rozvinutých štátov. Hoci sa konvergencia medzi krajinami objavila, konvergencia v rámci krajín stále nie je úplne jasná. Inštitúcie môžu zohrávať kľúčovú úlohu v ekonomickom rozvoji, a to obzvlášť univerzity. V rokoch 2007 - 2015 boli slovenské vysoké školy podporované najmä v menej rozvinutých regiónoch a podpora by sa mala odzrkadliť na ich lepšom výkone. Analýza efektívnosti slovenských verejných vysokých škôl v menej rozvinutých regiónoch v porovnaní s Bratislavským krajom po prvom ucelenom programovom období 2007 - 2013.