Archetypy značky - Vysekalová, Jitka
Definícia pojmu archetyp - ako Jungov termín pre najstaršie a typické skúsenosti ľudstva, ako pravzory ľudského správania a úsilia. Archetypy využiteľné aj v marketingu pre jasné a efektívne komunikovanie značky. 12 archetypov, ktoré pomáhajú pochopiť a komunikovať značku, a ktoré vyjadrujú jej emocionálne posolstvo: neviniatko (Coca-Cola), objaviteľ (Ford), mudrc (Intel), hrdina (Nike), vyhnanec (Harley Davidson), kúzelník (Disney), jeden z nás (Škoda Auto), milenec (Rafaello), klaun (Budvar), starostlivý (Nivea), tvorca (Lego), vládca (Microsoft).