Znížená sadzba DPH po 1. januári 2019 - ubytovacie služby - Vašeková, Miroslava, 1978-
Národná rada Slovenskej republiky dňa 23. októbra 2018 schválila zákon č. 323/2018 Z. z. , ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v znení neskorších predpisov . Novela zákona o DPH s účinnosťou od 1. januára 2019 rozširuje uplatňovanie zníženej sadzby dane z pridanej hodnoty vo výške 10 % zo základu dane na vybrané komodity, t. z. dochádza k zaradeniu vybranej skupiny služieb do zoznamu služieb zdaňovaných zníženou sadzbou dane. Zoznam tovarov so zníženou sadzbou dane je uvedený v prílohe č. 7 zákona o DPH. Ide napr. o mäso, ryby, mlieko, maslo, chlieb, antibiotiká, farmaceutické výrobky, tlačené knihy, hudobniny. K tomuto zoznamu s účinnosťou od 1. januára 2019 pribudol nový zoznam uvedený ako príloha č. 7a, ktorá vymedzuje ubytovacie služby zatriedené v kóde štatistickej klasifikácie produktov podľa činnosti (CPA kód 55). Hlavným zámerom tohto zákona bolo umožniť prevádzkovateľom hotelov zníženie cien služieb, čím by si zvýšili aj konkurencieschopnosť voči zahraničným hotelierom. V okolitých krajinách je znížená DPH na ubytovanie už dlhší čas (napr. v Poľsku 8 %, Taliansku 10 %, Maďarsku 18 %, Holandsku 6 %, Írsku 9 %).