Európskou úniou prijaté nariadenia pre oblasť účtovníctva uplatniteľné na účtovné obdobia začínajúce od 1. 1. 2018 a neskôr - Mokošová, Daša, 1979-
Nariadenia, ktoré prijala Európska komisia a ktoré ovplyvnia vykazovanie údajov z účtovníctva za účtovné obdobie začínajúce od 1. januára 2018 a neskôr – teda aktuálne vykazované účtovné obdobie, ak ide o kalendárny rok resp. neskôr ako 1. januára 2018 začínajúci hospodársky rok sa datujú ešte do roku 2016. V septembri a novembri 2016 vydala Európska komisia dve nariadenia, ktorými sa prijali dva nové štandardy - IFRS 15 Výnosy zo zmlúv so zákazníkmi a IFRS 9 Finančné nástroje. Európska komisia sa pre náročnosť aplikácie týchto dvoch štandardov rozhodla pre odloženie ich účinnosti na najneskôr od dátumu začiatku prvého účtovného obdobia, ktoré sa začína 1. januára 2018 alebo neskôr. Väčšina zmien v IFRS prijatých jednotlivými nariadeniami sa účtovnými jednotkami aplikuje do účtovníctva so spätnou platnosťou z dôvodu zabezpečenia právnej istoty pre dotknutých emitentov a súladu s ostatnými účtovnými štandardmi.