Nová daň z neživotného poistenia - Meluchová, Jitka, 1965-
Od 1. januára 2019 platí na Slovensku nová daň z neživotného poistenia, ktorá vstúpila do platnosti zákonom č. 213/2018 Z. z. o dani z poistenia a o zmene a doplnení niektorých zákonov. Predmetom dane je poistenie v odvetviach neživotného poistenia, uvedených v prílohe č. 1 tohto zákona, ak je poistné riziko umiestnené v tuzemsku. V osobitných prípadoch bude daň z poistenia uplatňovaná aj na preúčtované náklady poistenia, ktoré právnická osoba uhradila poistníkovi, ktorý uzavrel poistnú zmluvu s poisťovňou z tretieho štátu. Daň z poistenia má mať charakter nepriamej dane a sadzba dane je 8 % zo základu dane. Ilustračné príklady.