Prierez uskutočnených výskumov pri meraní dopadov IAS/IFRS na finančnú výkonnosť podnikov - Lukáč, Jozef, 1991-
Európska Únia zastrešuje snahu o harmonizáciu účtovníctva so vznikom jednotného trhu s voľným pohybom tovaru, kapitálu a osôb. Dôvodom rozvoja harmonizácie je aj zabezpečenie, v čo najkratšom čase, porovnania účtovných informácií podnikov naprieč krajinami, ktoré je spôsobené globalizáciou a činnosťou domácich podnikov za hranicami domácej krajiny a pôsobením zahraničných podnikov na domácom trhu. Práve globalizácia bola dôvodom na to, aby sa začal proces zvýšenia porovnateľnosti účtovných informácií. Implementáciou IAS/IFRS dochádza k zmene v hodnotách finančných ukazovateľov.