Analýza nákladov ako nevyhnutná súčasť nákladového controllingu - Stašková, Slavomíra, 1989-
V súčasnosti mnohé spoločnosti pri vykonávaní podnikateľskej činnosti na Slovensku, ale aj v zahraničí čelia rozličným problémom, ako napríklad zlá ekonomická situácia, či rastúce ceny na trhu, čo sa následne odráža na ich nákladoch. Na úspešné riešenie týchto problémov spoločnostiam už nestačia tradičné metódy riadenia, ale čoraz častejšie sú vyhľadávané a používané nové metódy a nástroje, prostredníctvom ktorých sa spoločnosti rýchlejšie prispôsobujú aktuálnym podmienkam na trhu, zvyšuje sa ich výnosnosť a finančná sila. Významnou metódou využívanou spoločnosťami je controlling, prostredníctvom ktorého má manažment spoločnosti dostatok informácií pre efektívnejšie rozhodovanie.