Regulácie financovania úverov na bývanie v Slovenskej republike - Weiss, Roland, 1984-
Zadĺženie slovenských domácností za ostatné roky rastie nadpriemerne rýchlo a dnes pomaly dosahujeme na medián pomeru dlhu domácností k HDP, teda k výkonu ekonomiky. Príčina tohto rastu je optimizmus ľudí. Ten je zase ovplyvnený historicky najnižšou nezamestnanosťou, rastom reálnych príjmov, úrokovými sadzbami na hypotékach okolo 1 %, ale aj konkurenčným bojom bánk. Tempo rastu úverov obyvateľstvu začalo znepokojovať aj regulátora, NBS. Keďže Slovensko patrí do eurozóny, centrálna banka nemohla pristúpiť k najlogickejšiemu kroku - zvyšovaniu úrokových sadzieb, ale musela byť v opatreniach kreatívnejšia. Posledným opatrením, ktoré NBS zaviedla pred približne rokom, bol strop na celkový objem dlhov v pomere k ročnému príjmu, tzv. debt-to-income (DTI). Analýza opatrenia regulátora a ich efekt na výšku úverov na základe štatistických údajov.