Zelené verejné obstarávanie v podmienkach Slovenskej republiky - Kováčik, Vladimír
Ochrana životného prostredia a zabezpečenie udržateľnosti využívania zdrojov energií je jednou z kľúčových politík Európskej Únie. Prostredníctvom širokej škály nástrojov a opatrení sa tieto politiky následne uplatňujú v praxi. Zelené verejné obstarávanie je jedným z kľúčových nástrojov na dosahovanie cieľov Európskej Únie v oblasti zabezpečenia inteligentného, udržateľného a inkluzívneho rastu. Pri tomto type obstarávania sa zohľadňujú environmentálne aspekty v súťažných podkladoch. V podmienkach Slovenskej republiky je téma zeleného verejného obstarávania podporovaná na národnej úrovni legislatívou v oblasti verejného obstarávania, niekoľkými strategickými dokumentmi schválenými vládou Slovenskej republiky ako aj programovým vyhlásením vlády Slovenskej republiky. Pohľad na teoretické vymedzenie zeleného verejného obstarávania, jeho zakotvenie v právnych predpisoch EÚ a SR, ako aj do strategických dokumentov. Analýza využívania tohto nástroja v praxi na úrovni ústredných orgánov štátnej správy, samosprávnych krajov a obcí SR v kontexte plnenia cieľov stanovených v strategických dokumentoch SR.