Trendy vo vývoji CRM systémov - Zahradník, Peter, 1995-
Zákazník je kľúčový článok podnikového procesu pre ktorýkoľvek podnik. Je preto nevyhnutné sledovať, vytvárať a udržiavať čo najpriaznivejší vzťah medzi podnikom a zákazníkom. V dnešnej dobe sa využívajú systémy na riadenie vzťahov so zákazníkmi - CRM systémy. Aktuálne trendy v CRM systémoch.