Automatizácia ohrozuje najmä nízkopríjmové skupiny zamestnancov - Vitáloš, Matej, 1993-
V porovnaní s ostatnými krajinami sveta je slovenský trh práce jedným z najviac ohrozených automatizáciou. Dynamické nahrádzanie ľudí robotmi a umelou inteligenciou napríklad vo finančnom sektore. Povolania vysoko ohrozené automatizáciou zároveň aj podpriemerne platené.