Contribution of EVA Leverage to the Total Leverage Effect on the Company - Jančovičová Bognárová, Kristína, 1979-
Koncepcie ukazovateľov Ekonomickej pridanej hodnoty (EVA) a Trhovej pridanej hodnoty (MVA) otvorili nové pohľady na pákový efekt fixných nákladov (prevádzkový pákový efekt) a úrokov (finančný pákový efekt) a na určenie toho, aké zmeny by mali predaje prostredníctvom pákového efektu nielen na zisky, ale aj na EVA a MVA. Pákový efekt nákladov na vlastný kapitál ako nový koncept a opis, ako reaguje v spojení s prevádzkovým pákovým efektom a finančným pákovým efektom, s cieľom určiť celkový pákový efekt spoločnosti. Vzťah medzi ziskom (po úrokoch a daniach) a EVA stanovený pomocou nákladov na vlastný kapitál je možné opísať ako pákový faktor pre EVA. Pákový faktor EVA kombinovaný s operačným a finančným pákovým efektom s cieľom ozrejmiť, ako možno predpovedať očakávanú percentuálnu zmenu v EVA a MVA vzhľadom na určitú percentuálnu zmenu predaja (alebo ziskov).