Vyhodnocovanie koeficientu krytia dlhovej služby - Smorada, Marián, 1984-
Vyhodnocovanie koeficientu krytia dlhovej služby (DSCR) tvorí čoraz viac podmienky k plneniu úverových zmlúv. Koeficient sleduje, do akej miery je podnik schopný splácať svoje záväzky voči banke a či dokáže na tieto záväzky generovať dostatočný cash flow. Pri jeho vyhodnocovaní sa však naráža na niekoľko komplikácií, ktoré môžu viesť k rôznym interpretáciám a následne aj k sporom, či podnik dodržal alebo nedodržal podmienky úverovej zmluvy. Preto je potrebné rozlišovať, či ukazovateľ DSCR má byť vyhodnocovaný jednotlivo za každé sledované obdobie zvlášť alebo tzv. kĺzavo, kedy sa DSCR vyhodnocuje mesačne alebo štvrťročne. Zároveň je potrebné zosúladiť dobu, za ktorú sa DSCR vyhodnocuje s dobou, kedy dochádza k splácaniu istiny a úrokov.