Francúzska politika v Alžírsku po druhej svetovej vojne - Kucharčík, Rudolf, 1977-
Etapy francúzskej koloniálnej politiky. Tlak na vyhlásenie nezávislosti zo strany Afričanov po druhej svetovej vojne. Vojna v Alžírsku. Niekoľko zásadných chýb zo strany Francúzov pri riešení situácie. Generál Charles de Gaulle a jeho prístup v riešení krízy. Vyhlásenie nezávislého Alžírska v roku 1962 ako výsledok jeho politiky.