Úloha trilaterálnej kontaktnej skupiny v ozbrojenom konflikte na východe Ukrajiny - Goda, Samuel
Od začiatku roka 2014 sme svedkami ozbrojeného konfliktu na východnej Ukrajine v niektorých častiach regiónu Donbas, sprevádzaného agresiou Ruskej federácie. Takmer od samého začiatku krízy prebiehali medzinárodné rokovania s cieľom urovnať konflikt, ktorý značne otriasol základmi európskej bezpečnostnej architektúry. Najdôležitejšou platformou je tzv. Normandský formát, ktorý založil Trojstrannú kontaktnú skupinu (TCG), ktorej úlohou je uviesť do platnosti politické rozhodnutia z úrovne Normandského formátu. Úloha TCG v ozbrojenom konflikte. Zistenia pochádzajú z analýzy 98 tlačových správ OBSE zo stretnutí TCG, osobných rozhovorov s pracovníkmi OBSE a odborných článkov na túto tematiku. Vysvetlenie najdôležitejšieho nedostatku práce TCG, ktorým je nedostatok politickej vôle a rozhodnutí, ktoré by TCG mohla uviesť do platnosti. Zároveň to je nezáujem na úrovni Normandského formátu brať zodpovedne výsledky práce TCG.