Sandinovská revolúcia a jej dôsledky na politický vývoj v Nikarague - Kucharčík, Rudolf, 1977-
V 20. storočí boli zdroje konfliktu viaceré – intervencia USA, Somozova diktatúra, sandinovská revolúcia a následné politické a ekonomické zmeny v krajine. Sandinovská revolúcia stabilitu Nikarague nepriniesla. Naopak, krajina sa dostala pod tlak USA a čelila dôsledkom obchodného embarga a americkej podpory tzv. contras. Nikaragua tak čaká na zásadnú politickú a ekonomickú reformu aj bezmála 200 rokov od svojho vzniku. Prezidentské voľby v Nikarague v rokoch 1990, 2006, 2011 a 2016.