Význam mentoringu v éře digitalizace roste
Postupné odovzdávanie vedomostí medzi viac a menej skúsenými zamestnancami je jedným z kľúčových aspektov fungujúcej firmy. Medzi stále populárnejšie spôsoby patrí mentoring, ktorý slúži na odovzdanie nielen odborných ale aj mäkkých zručností vrátane manažérskych. Vďaka mentoringu majú zamestnanci možnosť odovzdávať informácie v širokom kontexte, takže zabraňuje tomu, aby zabudli na skoršie nadobudnuté vedomosti. V prípade reverzného mentoringu mladí zamestnanci mentorujú starších v špecifických oblastiach, napr. na adaptáciu na nové technológie.