Critical Approaches, Integration of Research and Relevance of Geography - Oťaheľ, Ján
Opakované výzvy na integrovaný geografický výskum potvrdzujú dlhodobé skúsenosti s akceptáciou dosiahnutých výsledkov pre spoločenské využitie. Najnovší apel geografov s názvom Kritická fyzická geografia zdôraznil, že pre mocenské vzťahy (manažment) je dôležitý kritický prístup zhodnotenia poznatkov fyzickej geografie s aktívnym zapojením humánnych geografov. Boli to spoločenské požiadavky na riešenie problémov životného prostredia, ktoré iniciovali integračné tendencie a formulovanie postupov vychádzahúcich z holistického prístupu k poznaniu krajiny a jej racionálneho využitia.