Vidiecke brownfieldy v okrese Zlaté Moravce - Némethová, Jana
Spoločensko-politické zmeny, ktoré priniesla transformácia hospodárstva Slovenska v roku 1989, zasiahli aj poľnohospodársku sféru. Viaceré subjekty mali existenčné problémy a pre vysokú konkurenciu na trhu, došlo k poklesu stavov takmer všetkých hospodárskych zvierat a poklesla aj rastlinná produkcia. Niektoré pôvodné objekty slúžiace pre účely poľnohospodárskej výroby zmenili svoj účel a stali sa z nich napr. skladové priestory, prípadne sa prenajímali iným vlastníkom s rôznorodou podnikateľskou činnosťou. Mnohé objekty nenachádzali nové spôsoby využitia a tak začali postupne chátrať, čo sa prejavuje v ich zhoršujúcom sa stave, zvýšených nákladoch na prípadnú rekonštrukciu či revitalizáciu a v neposlednom rade negatívne pôsobia na estetický charakter krajiny. Na vidieku sa objavil nový problém, tzv. poľnohospodárske brownfieldy (opustené poľnohospodárske areály a objekty). Dopad transformácie poľnohospodárstva v okrese Zlaté Moravce na vznik poľnohospodárskych brownfieldov.