<The> Realationship Between Managers’ Humor Styles and Employees’ Perceptions of Organizational Culture - Nilufer, Ruzgar
Skúmanie vzťahu medzi štýlom humoru manažérov a organizačnou kultúrou zamestnancov Generácie Z v maloobchode pomocou kvantitatívnej analýzy. Aj keď je humor dôležitou charakteristikou vodcovstva a riadenia, počet výskumov, ktoré skúmajú vzťah medzi vodcovstvom a humorom, je vzácny. Použitie humoru v organizáciách je veľmi efektívne z hľadiska motivácie zamestnancov, zvládania stresu a budovania dobrých a pozitívnych vzťahov v rámci organizácie. Úroveň výkonnosti zamestnancov má tendenciu sa zvyšovať. Na druhej strane, existujú nielen pozitívne, ale aj negatívne typy humoru. Generácia Z. Organizačná kultúra a Denisonov model organizačnej kultúry. Integrácia humoru do organizácie.