Legislatívne zmeny v mzdovej učtárni v roku 2020 - Matlovičová, Iveta
Dňa 18.9.2019 bola schválená novela č.316/2019 Z.z. zákona č.595/2003 Z.z. o dani z príjmov v z.n.p.(ZDP), ktorá nadobudla účinnosť od 1.1.2020. Z týchto zmien vyplýva, že počnúc zdaňovacím obdobím roku 2020 sa zvyšuje nezdaniteľná časť základu dane na daňovníka a upravuje sa aj výpočet ročnej daňovej povinnosti. Na základe nariadenia vlády SR č.324/2019 Z.z. je suma minimálnej mzdy od 1.1.2020 vo výške 580 eur. Prehľad daňových parametrov, potrebných pre výpočet daňovej povinnosti fyzických osôb na rok 2019 a na rok 2020 je uvedený v tabuľke.