Political Impact of Brexit - Janas, Karol
Európska integrácia je pravdepodobne najúspešnejším príkladom integrácie na svete. Po druhej svetovej vojne sa šesť európskych krajín - Francúzsko, Nemecko, Taliansko, Belgicko, Luxembursko a Holandsko rozhodlo užšie spolupracovať - ​​najmä v oblasti hospodárskej spolupráce (až neskôr v politickej). Spojené kráľovstvo sa stalo členom Európskych spoločenstiev v roku 1973. Avšak veľmi skoro, v roku 1975, sa uskutočnilo prvé referendum o odchode z krajiny. A hoci Spojené kráľovstvo zostalo v Európskych spoločenstvách, vzťahy medzi Spojeným kráľovstvom a Európskou úniou boli odvtedy vždy komplikované. Približne polovica britských voličov bola vždy proti členstvu v Európskej únii a ukázalo sa to v referende v roku 2016. Je potrebné diskutovať o modeli, ktorý je najvhodnejší. Viditeľné sú aj dôsledky na politický život v krajine. Výsledky referenda v roku 2016 - grafické znázornenie.