Protection of Cultural and Historical Monuments in Slovakia on City and Municipality Level - Janas, Karol
Slovenské mestá a obce disponujú veľkým počtom pamiatok, ktoré nie sú národnými kultúrnymi pamiatkami, ale z hľadiska historického, kultúrneho a sociálneho aspektu majú význam, ktorý si zasluhuje osobitnú ochranu miestnych obyvateľov. Mestské a obecné úrady preto prijímajú všeobecne záväzné nariadenia, ktorých úlohou je poskytovať legislatívny rámec na ochranu pamiatok. Mesto Považská Bystrica patrí medzi prvé mestá na Slovensku, ktoré takúto právnu úpravu prijali. Štúdia je vypracovaná na základe skúseností získaných pri prijímaní všeobecne záväzných právnych predpisov v Považskej Bystrici.