Náklady zamestnávateľa na zamestnanca v pracovnom pomere v súvislosti so zákonným sociálnym a zdravotným poistením - Pakšiová, Renáta, 1974-
V súvislosti so zamestnávaním zamestnancov vznikajú účtovnej jednotke náklady, nielen vo výške hrubých miezd zamestnancov, ale aj zákonných odvodov platených zamestnávateľom za zamestnancov do Sociálnej poisťovne a zdravotných poisťovní. Pritom je dôležité, aby zamestnanci prinášali do podniku svojou prácou hodnotu, ktorá predstavuje nielen náhradu nákladov na ich zamestnávanie, ale zvýšený potenciál pre dosahovanie ziskov vyplývajúcich z podnikateľskej činnosti účtovnej jednotky. Je veľmi dôležité, aby pred vytvorením nového pracovného miesta nového zamestnanca účtovnou jednotkou, bola uskutočnená analýza novo vzniknutých nákladov, súvisiacich so zamestnaním tohto zamestnanca a potenciálnym navýšením výnosov, pridanou hodnotou vyplývajúcou z pracovnej činnosti tohto zamestnanca.