Přehnané seběvedomí, nebo jen stereotyp? - Krištofíková, Klára
Udržať si zamestnancov generácie mileniálov vyžaduje zmenu prístupu a manažérskeho riadenia. Priepasť medzi generáciami na pracovisku sa čím ďalej tým viac prehlbuje. Mileniáli tvoria tretinu pracovnej sily na pracovnom trhu v súčasnosti. Dôležité pre nich sú morálne hodnoty firmy, diverzita, inklúzia, flexibilita. Bývajú charakterizovaní ako prehnane sebavedomí, potrpia si na pochvalu. Očakávajú spätnú väzbu na ich prácu. Rovnováha medzi pracovným a osobným životom hrá veľkú rolu. Firmy sa musia prispôsobiť, ak chcú využiť potenciál, ktorý ponúkajú.