Využívanie vodných zdrojov v Európskej únii - Gajdoš, Jozef, 1962-2025
Orientácia na problematiku vody ako zdroja. Spotreba vody vo svete je veľmi diferencovaná. Z pohľadu krajín je v absolútnych hodnotách výrazne najvyššia spotreba vody v Číne a v USA. Vodné zdroje vrámci krajín Európskej únii nie sú rovnomerne rozdelené po celom kontinente. Najvyšší objem sladkovodných zdrojov majú Švédsko, Francúzsko, Nemecko a Veľká Británia.