Education, Human Capital and Competitiveness of Small Open Economies (Case of Georgia) - Mikiashvili, Nino
Vzdelávacia politika, vzdelávací systém a ľudský kapitál Gruzínska. Konkurencieschopnosť malých rozvojových ekonomík v kontexte výdavkov na formovanie ľudského kapitálu. Medzi kvalitou ľudského kapitálu a produktivitou práce existuje pomerne úzka súvislosť, pretože produktivita práce je ovplyvnená výsledkami v oblasti vzdelávania. Skúmanie ukazovateľov, akými sú hrubý domáci produkt, náklady na vzdelanie, migrácia či priemerné príjmy. Do akej miery by si krajina s malou ekonomikou mohla udržať kvalifikovanú pracovnú silu a zabezpečenie hospodárskeho rastu a do akej miery sa zmenila jej konkurencieschopnosť a ľudský kapitál.