Niekoľko poznámok k problematike mágie a predsókratovskej filozofie v moderných diskusiách - Škvrnda, František, ml., 1987-
Antická grécka magická terminológia a magicko-rituálny kontext vybraných zlomkov z predsókratovskej filozofie. Vzťah filozofie a mágie cez prizmu vybraných antických autorov. Definovanie pojmu mágia v antike. Filozofia ako mágia. Nazeranie na problematiku modernými diskusiami.