<The> International System: Why the United Nations Climate Change Approach Has Failed - Lane, Jan-Erik
Všetky štáty plánujú počas tohto storočia zvýšiť svoju energetickú spotrebu, čo sa pripisuje hospodárskemu rastu štátov, sociálno-ekonomickému rozvoju, znižovaniu chudoby a vojenskému vplyvu. Energia je hlavnou súčasťou národného záujmu, ktorá tvorí medzinárodné vzťahy. Nedostatok globálneho vynucovacieho systému takmer vždy povedie k malému alebo žiadnemu výsledku v boji OSN za zníženie emisií skleníkových plynov. Pokusy OSN o vytvorenie normatívnosti prostredníctvom globálneho spoločného fondu pre emisie CO2 zlyhávajú. Svetové energetické prognózy do roku 2050. Hlavní spotrebitelia energie podľa krajín.