Všetko o faktúrach - Kolembus, Anton
Faktúra (účet) je doklad zachytávajúci výmenný vzťah (predaj tovaru) dvoch právnych subjektov. Faktúrou je každý doklad alebo oznámenie, ktoré je vyhotovené v listinnej forme, alebo elektronickej forme podľa slovenského zákona o DPH, alebo zákona platného v inom členskom štáte. Pojem faktúra legislatívne používa zákon č.222/2004 Z.z. o DPH v znení neskorších predpisov. Iné daňové a účtovné zákony hovoria o tzv. účtovnom doklade. Faktúra aj účtovný doklad musia obsahovať predpísané povinné náležitosti. Faktúra slúži ako daňový doklad pre platiteľov DPH a aj ako účtovný doklad pre neplatiteľov DPH.