Súhrnný výkaz pre DPH v roku 2020 - Betáková, Jaroslava
Platitelia dane z pridanej hodnoty okrem povinnosti podávania daňového priznania k DPH (finančný vzťah k štátnemu rozpočtu) majú aj povinnosti nepeňažného charakteru vyplývajúceho zo zákona č.222/2004 Z.z. o DPH v znení neskorších predpisov. Jednou z týchto povinností je aj povinnosť podať súhrnný výkaz. Zmena súhrnného výkazu nastala z dvoch dôvodov: 1/ zjednotenie vzhľadu formulára s inými formulármi podávanými daňovému úradu, 2/ uvádzanie údajov týkajúcich sa režimu call-off stock, ktorý bol zavedený novelou zákona o DPH od 1.1.2020. Platiteľ dane je podľa §80 ods. 1 zákona o DPH povinný podať súhrnný výkaz za kalendárny mesiac za určitých podmienok. Podáva sa v lehote do 25 dní po skončení obdobia za ktoré je povinnosť podať súhrnný výkaz. Predmetom DPH v SR sú podľa §2 ods.1 písm.b) zákona o DPH poskytnuté služby, ktoré sú poskytnuté za protihodnotu, ich miesto dodania sa nachádza v SR a sú uskutočnené zdaniteľnou osobou, ktorá koná v postavení zdaniteľnej osoby.