Postavenie nadácií - Kašiar, Ján
Nadácia je právnická osoba, ktorá sa zapisuje do registra mimovládnych neziskových organizácií. Právne pomery a postavenie nadácií upravuje zákon č. 34/2002 Z.z. o nadáciách v znení neskorších predpisov. V priebehu účinnosti zákona vznikali nadácie, ktoré podľa zamerania delíme na firemné, v ktorej názve je názov spoločnosti, komunitné, ktoré sú nezávislé, apolitické, neziskové a verejne podporované a ostatné, ktorých činnosť je odvodená od príslušných grantov, ako výskumné a vývojové. Verejnoprospešný účel. Vznik nadácie. Pokuty.