Prenesené, decentralizované úlohy samosprávy - Hrtánek, Ladislav
Výkon prenesenej štátnej správy samosprávou je výsledkom procesu decentralizácie verejnej správy, ktorá znamená presun jednotlivých kompetenčných okruhov stanovených právnou úpravou zo štátnej správy na samosprávu. Ide pritom o široký okruh komeptencií, ktoré prešli v určitom časovom slede na samosprávu a ktoré spôsobili zvýšené nároky na výkon týchto úloh verejnej správy. Právnym podkladom pre činnosť spoločného obecného úradu je zmluva o zriadení spoločného obecného úradu, ktorá má ustanovené obsahové náležitosti a aj proces jej vzniku.