Impact of Population Ageing on Health Services: a Case Study for Slovakia - Priesol, Richard
Vysvetlenie vplyvu starnúcej populácie na celkovú ekonomickú produkciu, vrátane ďalších implikácií na verejný sektor za pomoci modelu všeobecnej spočítateľnej rovnováhy. Keďže nižší verejný dôchodok vedie tiež k nižšiemu dôchodku v sektore zdravotných služieb, môžeme vyhodnotiť vplyv starnutia populácie na finančnú situáciu tohto významného ekonomického sektora. Prípadová štúdia pre Slovensko založená na modelovej simulácii rozličných demografických projekcií zo základného roku 2016 do cieľového roku 2030 zahrňujúceho scenár starnutia populácie, ako aj potenciálne zlepšenia v produktívnej populácii.