Daňový bonus za rok 2019 a od roku 2020 - Jarinkovičová, Valéria
Daňový bonus upravuje §33 zákona č.595/2003 Z.z. o dani z príjmov v z.n.p.(ZDP) a je to forma daňového zvýhodnenia ekonomicky aktívnych rodičov nezaopatrených detí. O sumu daňového bonusu sa znižuje daň resp. preddavok na daň z príjmov zo závislej činnosti v priebehu zdaňovacieho obdobia. Výška daňového bonusu v roku 2020 je 22,72 eur mesačne na dieťa nad 6 rokov a 45,44 na dieťa do 6 rokov veku. Daňovník si môže uplatniť daňový bonus na každé vyživované nezaopatrené dieťa žijúce v domácnosti, ak mal v zdaňovacom období zdaniteľné príjmy aspoň vo výške 6-násobku minimálnej mzdy alebo ktorý mal zdaniteľné príjmy aspoň vo výške 6-násobku minimálnej mzdy a vykázal základ dane (čiastkový základ dane) z týchto príjmov.