Náklady zamestnávateľa na zamestnanca v pracovnom pomere, ktorý je zároveň spoločníkom alebo členom družstva v súvislosti so zákonným sociálnym a verejným zdravotným poistením - Pakšiová, Renáta, 1974-
So zamestnávaním zamestnancov vznikajú účtovnej jednotke, ktorá ich zamestnáva, náklady nielen vo výške im priznaných hrubých miezd, ale aj zákonných odvodov platených zamestnávateľom za zamestnancov do Sociálnej poisťovne a zdravotných poisťovní. To sa týka aj zamestnancov, ktorí majú v účtovnej jednotke, ktorá je ich zamestnávateľom, zároveň pozíciu spoločníka, či v prípade družstva pozíciu člena družstva. Táto špeciálna kategória zamestnancov má pri svojom pôsobení v obchodnej spoločnosti (či družstve) iné postavenie ako bežný zamestnanec, pretože môže na základe rozhodnutia o rozdelení zisku spoločnosti dostať vyplatený podiel na zisku.