O zmene civilizačnej paradigmy skúmania a riešenia problémov sveta v 21. storočí - Škvrnda, František
Vybrané symptómy vnútrocivilizačného a medzicivilizačného napätia, kríz a konfliktov. Potreba zohľadňovať pri spôsoboch skúmania a riešenia problémov súčasného sveta civilizačný kontext. Metóda (koncepcia) skúmania týchto procesov a fenoménov, ku ktorým patrí civilizačná analýza. Možnosti využitia ďalšej špecifickej metódy (koncepcie) – civilizačnej paradigmy. Zameranie sa na sociologické a historicko-sociologické aspekty vybranej témy.