Informácia k zákonu o mimoriadnych opatreniach vo finančnej oblasti v súvislosti s pandémiou, týkajúca sa opatrení v daňovej a účtovnej oblasti - Jurčíková, Božena
Účelom všetkých opatrení prostredníctvom zákona č.67/2020 Z.z. o niektorých mimoriadnych opatreniach vo finančnej oblasti v súvislosti so šírením choroby COVID 19 (coronazákon), je poskytnúť v období pandémie pomoc podnikateľom (fyzické osoby aj právnické osoby). Opatrenia sú určené predovšetkým tým podnikateľom, ktorí nie sú schopní v období pandémie plniť svoje záväzky voči orgánom verejnej moci, bankám a v rámci dodávateľsko-odberateľských vzťahov aj voči zamestnancom. Dôležité je, že splnenie povinností si po skončení pandémie v tzv. náhradných lehotách sa nebude považovať za splnenie povinností po ustanovenej lehote, t.j. bude bez uloženia sankcií zo strany orgánov verejnej moci, aj zo strany bankových inštitúcií.