Postavenie hlavného kontrolóra v mzdovej učtárni (1. časť) - Matlovičová, Iveta
Hlavný kontrolór obce, ktorého volí a odvoláva obecné zastupiteľstvo, vykonáva svoju funkciu na základe pracovnej zmluvy. Postavenie hlavného kontrolóra upravuje zákon č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení. Hlavný kontrolór sa považuje za zamestnanca obce a ak zákon o obecnom zriadení neustanovuje inak, vzťahujú sa na neho všetky práva a povinnosti ostatného vedúceho zamestnanca podľa osobitného predpisu, ktorým je zákon č. 552/2003 Z.z. o výkone práce vo verejnom záujme. Voľba hlavného kontrolóra. Zánik výkonu funkcie hlavného kontrolóra.